Iran se răzbună după o caricatură în revista Charlie Hebdo. Steagul Franței, ars de manifestanți

de: Anca Lupescu
09 01. 2023

Iranul l-a convocat pe ambasadorul Franței în legătură cu publicarea unor caricaturi ale liderului suprem al țării, ayatollahul Ali Khamenei, în revista satirică Charlie Hebdo.

Tensiuni între Iran și Franța, după o caricatură

Update 9 ianuarie, ora 13.26. Zeci de iranieni s-au adunat în faţa Ambasadei Franţei la Teheran, unde au ars steagurile franceze în semn de protest faţă de caricaturizarea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, publicată de revista Charlie Hebdo, cunoscută pentru satiră.

Manifestanţii, majoritatea elevi ai unor seminarii şiite şi femei purtând vălul chador, s-au strâns în centrul capitalei şi au agitat steaguri iraniene, portrete ale lui Khamenei şi pancarte cu mesaje prin care denunţau revista satirică.

„O, Franţa, abandonează-ţi ostilitatea!” şi „Ruşina Franţei!”, au scandat iranienii, care au ars steaguri franceze.

Totodată, Teheranul a decis închiderea Institutului Francez din Iran (IFRI), cel mai vechi şi mai important centru de cercetare francez în această ţară, afiliat Ministerului francez de Externe. IFRI, aflat în centrul capitalei, a fost închis mai mulţi ani. Acesta a fost redeschis în timpul preşedinţiei lui Hassan Rohani (2013-2021), fiind un semn al „reîncălzirii” relaţiilor bilaterale, notează BBC.

Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a punctat că libertatea de exprimare nu trebuie să fie folosită ca pretext pentru a „insulta” personalităţi religioase. Nasser Kanani a îndemnat Parisul „să respecte principiile fundamentale ale relaţiilor internaţionale” şi să nu se amestece în afacerile interne iraniene.

(Photo by ATTA KENARE / AFP)

Știrea inițială: Săptămânalul a publicat zeci de caricaturi care îl ridiculizează pe cea mai înaltă figură religioasă și politică din republica islamică în cadrul unui concurs pe care l-a lansat în decembrie pentru a susține mișcarea de protest care a început în Iran în septembrie anul trecut.

În cursul zilei de miercuri, Ministerul iranian de Externe a declarat că l-a convocat pe ambasadorul francez, Nicolas Roche.

„Franța nu are dreptul de a insulta sfințenia altor țări și națiuni musulmane sub pretextul libertății de exprimare”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani.

„Iranul așteaptă explicațiile și acțiunile compensatorii ale guvernului francez pentru a condamna comportamentul inacceptabil al publicației franceze.”

Ministrul de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a scris pe Twitter:

„Actul jignitor și indecent al unei publicații franceze de a publica caricaturi împotriva autorității religioase și politice nu va rămâne fără un răspuns eficient și decisiv.”

Fără a preciza consecințele, el a adăugat: „Nu vom permite guvernului francez să își depășească limitele. Cu siguranță au ales calea greșită”.

Văzut de susținători ca un campion al libertății de exprimare și de critici ca fiind inutil de provocator, Charlie Hebdo este controversat chiar și în Franța. Dar țara a fost unită în durere atunci când, în ianuarie 2015, revista a fost ținta unui atac mortal comis de bărbați înarmați islamiști care au pretins că răzbună decizia de a publica caricaturi cu profetul Mahomed.

Liderul suprem din Iran, ironizat de revistă

Ultimul număr al Charlie Hebdo prezintă câștigătorii unui concurs recent de caricaturi în care participanții au fost rugați să deseneze cele mai ofensatoare caricaturi ale lui Khamenei, care deține cea mai înaltă funcție în Iran din 1989.

Unul dintre finaliști înfățișează un cleric cu turban care se întinde spre ștreangul de spânzurătoare în timp ce se îneacă în sânge, în timp ce un altul îl arată pe Khamenei agățat pe un tron uriaș deasupra pumnilor ridicați ai protestatarilor. Altele înfățișează scene mai vulgare și mai explicite din punct de vedere sexual.

„A fost o modalitate de a ne arăta sprijinul pentru bărbații și femeile iranieni care își riscă viața pentru a-și apăra libertatea împotriva teocrației care îi asuprește din 1979″, a scris directorul Charlie Hebdo, Laurent Sourisseau, cunoscut sub numele de Riss, într-un editorial.

Toate caricaturile publicate au avut „meritul de a sfida autoritatea pe care pretinsul lider suprem o pretinde, precum și cohorta de slujbași și alți slugi ai acestuia”, a adăugat el.

Nathalie Loiseau, europarlamentar francez și fost ministru loial președintelui Franței, Emmanuel Macron, a descris răspunsul Iranului drept o „încercare de interferență și o amenințare” la adresa Charlie Hebdo.

„Să fie perfect clar, regimul represiv și teocratic de la Teheran nu are nimic de învățat de la Franța”, a spus ea.

Khamenei, succesorul liderului revoluționar Ayatollah Ruhollah Khomeini, este numit pe viață. Mai presus de politica de zi cu zi, criticile la adresa sa sunt interzise în Iran.